Candela Bisericii arde pentru toţi!



joi, 11 octombrie 2012

Ce sfant ne ocroteste la locul de munca?


Mantuitorul Iisus Hristos, in nemasurata Sa iubire de oameni si intru bunatatea Sa, a dat putere Sfintilor Apostoli, ca si fiecarui sfant in parte, sa savarseasca aceleasi minuni pe care le-a savarsit El insusi, precum citim: "Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce crede in Mine va face si el lucrarile pe care le fac Eu si mai mari decat acestea va face, pentru ca Eu Ma duc la Tatal. Si orice veti cere intru numele Meu, aceea voi face, ca sa fie slavit Tatal intru Fiul. Daca veti cere ceva in numele Meu, Eu voi face" (Ioan 14, 12-13).
Intotdeauna, sfintii au mijlocit inaintea lui Dumnezeu pentru mantuirea lumii. Toti sfintii sunt mijlocitori, catre fiecare sfant putandu-se inalta rugaciuni staruitoare. Cu toate acestea, fie pentru indeletnicirile din timpul vietii, fie pentru minunile savarsite, fie pentru felul in care au patimit, sfintii au fost asociati cu anumite activitati sau meserii, devenind, astfel, ocrotitori spirituali ai acestora.
Ce sfant ne ocroteste la locul de munca ?
Orice sfant poate sa ceara de la Dumnezeu lucrurile pentru care ne rugam, daca acestea ne sunt de folos si spre mantuirea sufletelor. Si totusi, dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel: "Darurile sunt felurite, dar acelasi Duh. Si felurite slujiri sunt, dar acelasi Domn. Si lucrarile sunt felurite, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza toate in toti. (...) Ca unuia i se da, prin Duhul Sfant, cuvant de intelepciune, iar altuia, dupa acelasi Duh, cuvantul cunostintei. Si unuia i se da intru acelasi Duh credinta, iar altuia, darurile vindecarilor, intru acelasi Duh; unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi si altuia talmacirea limbilor. Si toate acestea le lucreaza unul si acelasi Duh, impartind fiecaruia deosebi, dupa cum voieste" (I Corinteni 12, 4-11).
Dupa anumite imprejurari din vietile lor, ori dupa voia deosebita a lui Dumnezeu, unii dintre sfinti ajuta celor ce se roaga lor pentru un anumit lucru, altii pentru un alt lucru, dupa darurile primite. Nu exista necaz al vietii, precum nici nevoie sufleteasca sau trupeasca, la care sa nu raspunda vreun sfant si pe care sa n-o poata mangaia indata.
Spre exemplu, cei care sufera de patima betiei pot fi lesne ajutati de Sfantul Mucenic Bonifatie, care, mai inainte de a patimi pentru Domnul, a avut suferit de aceasta patima, iar din propria experienta cunoaste cat de greu de dezradacinat este betia, nefiind cu putinta fara ajutorul lui Dumnezeu.
Mai apoi, cei care au suferit sau inca sufera de pe urma vrajilor pot gasi grabnica mangaiere la Sfantul Mucenic Ciprian, care, mai inainte de a-L cunoaste pe Dumnezeu, s-a indeletnicit cu vrajitoria si, drept urmare, cunoaste din propria experienta toate vicleniile si puterile diavolilor.
Prin sfintii Sai, Dumnezeu a daruit felurite mangaieri si mijlociri tuturor tarilor si popoarelor, Bisericii din orice parte a lumii, fiecarei familii crestine si, in particular, fiecarui crestin. In timp, marile bresle de mestesugari si-au ales cate un sfant ocrotitor, fiecare oras, cetate si tara a fost asezata sub ocrotirea cate unui sfant, precum si fiecare crestin in parte, prin numele primit la Botez.
Pentru gasirea unui loc de munca, precum si pentru izbavirea din alte necazuri ale vietii, se poate face rugaciune catre Sfanta Cuvioasa Xenia din Sankt Petersburg, praznuita in ziua de 24 ianuarie.
Ce sfant ii ocroteste pe statisticieni ?
Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul, praznuit in ziua de 1 septembrie, este cel care a modificat sistemul de masurare a trecerii timpului, fixand si cronologia erei crestine. In anul 2008, sfantul a fost ales drept ocrotitor al Institutului National de Statistica din Romania.
Ce sfant ii ocroteste pe pompieri ?
Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, praznuit in ziua de 15 septembrie, a fost mitropolit al Banatului, intre anii 1650-1653. Pe cand era mitropolit, Sfantul Iosif a salvat orasul Timisoara de la un incendiu devastator, rugandu-se lui Dumnezeu sa dea ploaie, spre stingerea focului. Pentru ca o ploaie torentiala a pornit imediat, stingand focul, acest sfant a fost ales drept ocrotitor spiritual al pompierilor din Romania.
"Ca sa arati marea ta milostivire pentru turma ta si ravna pentru slobozirea ei din toate nevoile ce-o impresurau, atunci cand parjolul focului s-a intins sa cotropeasca toata cetatea Timisoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugaciunea ta mai fierbinte decat valvataia lui, scapand neatinsa biserica slujirii tale si oprind, prin ploaia napraznica pe care cerul a trimis-o tie in ajutor, intinderea focului. Pentru aceasta auzi de la toti:
Bucura-te, caruia ti s-au supus ploile si focul;
Bucura-te, ca ai biruit focul, aducand ploaie pe pamant;
Bucura-te, cel ce ai stins puterea mistuitoare a focului!"
Ce sfant ii ocroteste pe arhitecti si constructori ?
Sfantul Apostol Toma, praznuit in ziua de 6 octombrie, este socotit ocrotitorul arhitectilor si al constructorilor pentru o o fapta minunata din viata sa. Astfel, pe cand Sfantul Toma propovaduia Evanghelia in India, regale Gandofor i-a cerut acestuia sa ii construiasca un palat maret, dandu-i sume imense de bani. Sfantul a luat banii si i-a impartit celor saraci, construind imparatului un palat in ceruri. Pe cand urma sa fie omorat, pentru aparenta inselaciune, fratele imparatului a vazut in vedenie palatul cel ceresc inchinat regelui. Pentru aceasta, sfantul a fost eliberat, iar regele s-a convertit la credinta crestina.
Ce sfant ii ocroteste pe mesageri ?
Sfantul Arhanghel Gavriil, praznuit in ziua de 8 noiembrie, este socotit drept pazitor al diplomatilor, al postasilor si al mesagerilor de tot felul, el fiind trimisul lui Dumnezeu catre Fecioara Maria, cand acesteia i-a fost incredintata vestea nasterii Mantuitorului. Pentru aceasta, mai multe institutii il socotesc pe acesta drept ocrotitor al activitatilor ce presupun mesagerie sau comunicare.
Care sfant ii ocroteste pe contabili ?
Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, praznuit in ziua de 16 noiembrie, mai inainte de a fi chemat de Mantuitorul, a indeplinit functia publica de vames, precum citim: "Si, plecand Iisus de acolo, a vazut un om care sedea la vama, cu numele Matei, si i-a zis acestuia: Vino dupa Mine. Si, sculandu-se, a mers dupa El" (Matei 9, 9). In slujirea sa, el trebuie sa straga taxele de la cei ce treceau pe Marea Galileei, precum si si tina evidenta sumelor incasate. Astfel, acest sfant a fost ales drept ocrotitor al vamesilor, al contabililor, al gestionarilor etc.
Care sfant ii ocroteste pe marinari ?
Sfantul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul din Mira Lichiei, praznuit in ziua de 6 decembrie, este socotit ocrotitorul marinarilor. Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae a scapat un grup de marinari de la inec, impreuna si corabia acestora, precum apare zugravit intr-o icoana a sa. In cantarea Acatistului, el este numit "cale neratacita a celor ce inoata pe mare".
Adormirea Maicii Domnului, praznuita in ziua de 15 august, este Ziua Marinei Romane, astfel Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. Inca de la inceputul secolului XX, ziua de 15 august a fost socotita drept zi festiva a Marinei Romane. Dupa o perioada de intrerupere, incepand cu anul 1990, s-a revenit la celebrarea Zilei Marinei Romane la 15 august. Mai mult, incepand cu anul 2009, aceasta zi a fost declarata sarbatoare nationala si zi libera.
Care sfant ii ocroteste pe mineri ?
Sfanta Mucenita Varvara, praznuita in ziua de 4 decembrie, este socotita ocrotitoarea minerilor. Aceasta sfanta mucenita, care a trait in secolul al IV-lea, a fost data la moarte de catre tatal ei, pagan si tiran. Se spune ca, fugind din casa parinteasca, sfanta a ajuns intr-un loc fara trecere, iar peretele de piatra al muntelui s-a crapat, facandu-i loc sa se ascunda. In cele din urma, fiind gasita, fata a fost omorata. Pentru minunea amintita, Sfanta Varvara a fost aleasa drept ocrotitoare a celor care lucreaza sub pamant, fiecare mina avandu-si biserica ei, multe dintre acestea fiind inchinate sfintei.
Care sfant ii ocroteste pe teologi ?
Sfintii Trei Ierarhi, anume Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, praznuiti impreuna in ziua de 30 ianuarie, sunt socotiti drept ocrotitori ai invatamantului teologic. Acesti trei "mari dascali ai lumii si ierarhi", dupa cum sunt numiti in rugaciunile Bisericii, au fost randuiti ocrotitori ai invatamantului teologic in anul 1936, in urma unui Congres de Teologie intrunit la Atena.
Care sfant ii ocroteste pe gradinari ?
Sfantul Mucenic Trifon, praznuit in ziua de 1 februarie, este socotit drept ocrotitor al celor care lucreaza in gradini, podgorii si livezi, precum si al celor care se ocupa de cresterea pasarilor. In ziua praznuirii sfantului, viticultorii si pomicultorii credinciosi tin post si cheama preotul sa le stropeasca via si livezile cu aghiasma, spre a fi ferite de nerodire, de seceta si de grindina. In iconografie, Sfantul Trifon este reprezentat purtand in mana o secera, o crenguta de vita-de-vie sau un soim.
Care sfant ii ocroteste pe militari ?
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, praznuit in ziua de 23 aprilie, a fost ales drept ocrotitor de catre Fortele Terestre ale Armatei Romane. Mai inainte de a fi martirizat, pentru credinta sa in Hristos, sfantul a slujit ca soldat, in armata imparatului pagan Diocletian. Militarii sunt ocrotiti si de toti ceilalti sfinti militari, precum Sfantul Mucenic Dimitrie, Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat etc.
Care sfant ii ocroteste pe arheologi ?
Sfanta imparateasa Elena, mama Sfantului imparat Constantin cel Mare, praznuita in ziua de 21 mai, este socotita ocrotitoarea arheologilor. Spre batranete, imparateasa a savarsit o expeditie de mare amploare in Tara Sfanta, cu precadere in Ierusalim, pentru a descoperi Sfanta Cruce, pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos. Pentru aceasta initiativa binecuvantata, arheologii au ales-o drept ocrotitoare. In ziua de 14 septembrie 326, cinstita Sfanta Cruce a fost inaltata solemn, inaintea poporului, de catre Sfantul Macarie al Ierusalimului.
Care sfant ii ocroteste pe cei din inchisori ?
Sfintii Apostoli Petru si Pavel, praznuiti in ziua de 29 iunie, sunt ocrotitorii celor din inchisori, precum si ai penitenciarelor din Romania. Cei doi Apostoli sunt icoane de pocainta, Sfantul Petru lepadandu-se de trei ori de Mantuitorul, iar Sfantul Pavel fiind prigonitor al crestinilor, mai inainte de a se converti. Ambii sfinti au fost aruncati in inchisorile vremii lor, pentru propovaduirea credintei crestine, fiind insa eliberati in chip minunat. In cele din urma, amandoi au primit moarte martirica.
Care sfant ii ocroteste pe aviatori ?
Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul, praznuit in ziua de 20 iulie, este socotit drept ocrotitor al celor care lucreaza in aviatie si al celor care zboara. Iconografia bisericeasca reda fidel rapirea la cer a Sfantului Ilie, intr-un car de foc tras de cai, precum citim: "Deodata s-a ivit un car si cai de foc si ... a ridicat pe Ilie in vartej de vant la cer" (IV Regi 2, 11). Inca din anul 1994, acest sfant a fost ales drept ocrotitor al Aviatiei Romane, drept pentru care, in ziua de 20 iulie se sarbatoreste Ziua Fortelor Aeriene.
Care sfant ii ocroteste de medici ?
Sfintii care s-au indeletnicit cu medicina si cu vindecarea bolnavilor, numiti "doctori fara-de-arginti", sunt socotiti drept ocrotitori ai medicilor si ai tuturor celor care lucreaza in sistemul de sanatate. Dintre acestia, ii amintim aici pe urmatorii: Cosma si Damian, Chir si Ioan, Pantelimon si Ermolae, Samson si Diomid, Fotie si Anichit, Talaleu si Trifon; Luca al Crimeei etc. Pentru ca acestia s-au remarcat mai ales prin darul tamaduirilor, institutiile de ingrijire a bolnavilor i-au ales drept ocrotitori.
Care sfant ii ocroteste pe bucatari ?
Sfantul Cuvios Eufrosin, praznuit in ziua de 11 septembrie, este socotit drept ocrotitor al bucatarilor. Acesta a trait in secolul al IX-lea, intr-o manastire din Palestina, si a slujit in obste ca bucatar. In sinaxar, gasim scris: "Slujea fratilor, la bucatarie, dar slujea nu ca oamenilor, ci ca lui Dumnezeu, cu mare smerenie si supunere, ostenindu-se in ascultare ziua si noaptea."
Teodor Danalache

 http://www.crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE