Candela Bisericii arde pentru toţi!



joi, 20 septembrie 2012

Intre Monahism si Casatorie



* Fiecare om in parte are drumul sau in viata pe care trebuie sa-l urmeze dar la sfarsitul acestui drum el trebuie sa castige ceva. Si anume mantuirea.
*Indiferent pe ce cale alege sa o obtina fie ca este pe drumul monahismului, fie ca este pe cel al casatoriei, el trebuie sa obtina mantuirea. Fiecare din aceste doua cai are metodele sale de a face in asa fel incat sa-i ofere omului mantuirea. Dar odata ce si-a luat aceasta cruce indiferent care din ele sa o duca pana la capat. Niciuna din ele nu este o cruce pe care sa o lasi si sa iei alta.
* De aceea inainte de a alege una din aceste doua cruci bine ar fi sa caute in sufletul sau atent si sa vada cu ce cruce isi obtine mantuirea. Nu se intra in manastire pentru ca persoana respectiva a suferit o deceptie in dragoste, nu se merge pentru ca nu se poate adapta societatii, ci se merge datorita chemarii. Daca se intra datorita chemarii, va si rezista in manastire, altfel nu. Deoarece diavolul lucreaza foarte mult iar daca persoana respectiva a intrat datorita faptului ca a suferit in dragoste sa zicem, diavolul va trimite ispita potrivita ca sa se intoarca din monahism la casatorie, iar acesta mare pacat este.
*Sfantul Apostol Pavel zice: "Dacă însă nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească. Fiindcă mai bine este să se căsătorească, decât să ardă. " (1Cor 7;9). Si cei care se casatoresc se pot mantui. Pot la fel de bine sa-si faca propriile "reguli" incat fiecare dintre soti sa nu-l supere pe Domnul si sa traiasca dupa Cuvantul Lui ca sa-si obtina mantuirea. Isi pot face din propria familie, propria obste cu program de rugaciune, program de masa, parintii invatandu-i pe cei mici rugaciuni si sa se roage impreuna cu ei. Pot urma sfaturile Sf. Apostol Pavel care zice "Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre. Şi aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă. " (1 Cor7;5-6)
*Indiferent ce cale alege omul nu mai este stapan pe trupul sau. Sfantul Apostol Pavel ne spune ca "Femeia nu este stăpână pe trupul său, ci bărbatul; asemenea nici bărbatul nu este stăpân pe trupul său, ci femeia." (1 Cor 7;4) dar nici cei care merg pe calea monahismului nu pot fi stapani pe trupurile lor pentru ca trebuie sa aiba cele 3 voturi monahale (ascultarea, taierea voii si curatia). Monahul vine la saracie de buna voie, la ascultare, curatie si taierea voii de bunavoie.
*Exista slujba pentru Tunderea in monahism, exista Sfanta Taina a Casatoriei ce au in comun aceste doua Slujbe? Nici una dintre ele nu au o slujba de "desfacere". Nu exista slujba de iesire din monahism sau slujba de desfacere a casatoriei. Deci iata, cel ce are de ales intre aceste doua cruci sa se gandeasca foarte bine pentru ca odata ce a luat una dintre ele nu o mai poate lasa jos.
* Iar cei ce au ales una din aceste doua cruci, indiferent pe care din ele au ales-o cat si pe cei care inca nu au ales , sa-i ajute Bunul Dumnezeu sa duca crucea pana la capat, sa isi obtina mantuirea, sa-i mentina sanatosi sufleteste si trupeste, sa le deschida ochii inimii, sa vegheze asupra lor zi si noapte, sa le asculte rugaciunile, sa le stearga lacrimile ce vin din cauza pacatelor, si sa-i ierte pentru greselile ce le fac ca orice om. Asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu. Amin

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE