Candela Bisericii arde pentru toţi!



luni, 2 iulie 2012

Actorul american Jonathan Jackson mulțumește monahilor de la Muntele Athos care se roagă neîncetat pentru lume!

E îmbucurător să vezi un actor american închinându-se drept-slăvitor, mulțumind Sfintei Treimi și, într-un sfârșit, monahilor de la Muntele Athos pentru neîncetata lor rugăciune pentru lume. E îmbucurător, dar nu e o surpriză. Deja mulți știu că Jonathan Jackson, celebru actor american, a devenit ortodox. În spațiul nostru a circulat un interviu deosebit acordat de tânărul actor unui preot ortodox american. Având acordul autorului, m-am putut ocupa de editarea acestui interviu în limbă română, el văzând lumina tiparului în revistă Orthograffiti (parțial) dar și sub formă unei broșuri, “Jonathan Jackson – Un actor american alege ortodoxia”, editate la Areopag. Aveți mai jos Cuvântul înainte al broșurii.  În curând vom posta întreaga carte AICI.
*** Cuvânt înainte la cartea Jonathan Jackson – Un actor american alege ortodoxia, Ed. Areopag, 2012, 64 pag. 4,50 RON
Laurențiu DUMITRU
În paginile ce urmează vă prezentăm povestea inedită a unei convertiri, traducerea unui interviu realizat pe 27 februarie 2012 de un preot ortodox cu celebrul actor american Jonathan Jackson, de curând trecut de la Adventism la Ortodoxie.
Jonathan Jackson s-a botezat de Paști împreună cu familia, la vremea acordării interviului fiind doar catehumeni. Pentru cei ce nu știu, actorul Jonathan Jackson este de patru ori câștigător al premiilor Emmy (în clipul de mai sus primește al cincilea premiu, n. LD) și cunoscut star datorită serialului „General Hospital” în care a jucat timp de 18 ani, încă de pe vrea când era copil. Cinefilii români îl cunosc din „Riding the Bullet”, „Tuck Everlasting” „The Deep End of the Ocean” sau „Insomnia”. A colaborat cu regizorul Christopher Nolan și a jucat alături de actori ca Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank sau Michelle Pfeiffer.
Pentru mulți dintre tineri noștri lumea Hollywood-ului e cu totul fascinantă (împlinirea „visului american”, bani și faimă), iar viața Bisericii li se pare anacronică și perimată. Cei ce gândesc altfel, vor fi surprinși să afle că un tânăr actor american, împlinit pe toate planurile, pune mare preț pe ceea ce ei socotesc marginal, secundar.
Experiența ne-a arătat că mărturiile convertiților, mai ales ale celor celebri în spațiul public, au un impact extraordinar. Cuvântul unui actor renumit despre Ortodoxie îi poate ajuta pe tineri să conștientizeze tezaurul pe care îl au în Biserică și să nu mai rătăcească pe căi lăturalnice. De aceea m-aș bucura ca această carte să ajungă în mâinile cât mai multor tineri, să pătrundă în anturajele în care predica clasică este refuzată din principiu.
Interviul, publicat într-o altă traducere pe unele bloguri ortodoxe, a renăscut discuțiile vechi despre acuratețea mărturisirilor de credință ale celor convertiți la Ortodoxie veniți din spațiul neoprotestant și ispitele cărora le sunt într-o oarecare măsură tributari.
Personal sunt fascinat de râvna lui Jonathan pentru a ajunge la adevăr prin lectură, în lipsa altor mijloace, în lipsa unui povățuitor. Din mărturia experienței sale de viață răzbate seriozitatea cu care s-a angajat în viața duhovnicească, se simte prezența lucrătoare a harului și pacea unui suflet care nu a avut odihnă până când nu a aflat adevărata Biserică Străveche, Acum știe că dacă cineva se simte atras de Hristos, (…) Ortodoxia e casa desăvârşită. La decernarea premiilor Emmy din 2011, când Jonathan a urcat pe scenă pentru a-și ridica trofeul, a mulțumit întâi Tatălui, Fiului și Sfântului Duh (la fel face și în clipul de mai sus, n.LD), apoi familiei și celor ce l-au sprijinit într-un fel sau altul. Mărturisesc că imaginea acestui moment m-a atins foarte tare și mi-a stăruit mult în suflet.
Mulțumesc pe această cale lui Jonathan Jackson și părintelui Andrew Stephen Damick pentru acordul de a prelua interviul în paginile revistei Orthograffiti (parțial, din lipsa spațiului) și publicarea ulterioară a interviului integral în cartea de față. Mulțumesc Ancăi Munteanu și Mădălinei Reznic pentru transcript și traducere. Mulțumesc lui Radu Hagiu pentru diortosirea traducerii și notele de subsol. Au fost eliminate câteva idei lăsate în aer şi am contras textul în locurile în care intervenţiile reporterului erau semi-onomatopeice («Yeah», «Sure» etc.), iar curgerea frazelor nu cerea acea pauză sau întărire. Pe alocuri, Radu a perifrazat, acolo unde ar fi sunat neobișnuit şi dezlânat în română. Nu în ultimul rând mulțumesc prietenului Danion Vasile pentru că a crezut în folosul editării acestui interviu.
Click pe link pentru a comanda online cartea Jonathan Jackson – Un actor american alege ortodoxia


 http://sfantulmunteathos.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE