Candela Bisericii arde pentru toţi!



duminică, 1 aprilie 2012

Gandurile rele

In om nu sunt prezente numai gandurile bune, care vin de la Dumnezeu si ii aduc bucurie, ci sunt prezente si cele rele, ganduri trimise de diavol, care ii pricinuiesc omului tulburare si intristare.


Gandurile rele nu sunt zamislite de firea noastra, caci ea a fost creata buna. A spune ca din cauza firii avem ganduri rele, inseamna a marturisi ca Dumnezeu este autorul lor, de vreme ce ne-a daruit o fire care naste si astfel de ganduri. Dar din cauza pacatelor, se poate face si ea sursa a gandurilor rele.

Gandurile rele sunt doar inceputul razboiului diavolului impotriva noastra. Daca omul nu scapa de ele, gandurile semanate in minte de diavol cresc pana la faptuirea pacatului si de acolo la impatimirea omului - la repetarea pacatului, facand din om un rob al patimilor.

Sfantul Ioan Scararul spune ca "Precum ouale nasc viata atunci cand sunt incalzite in cuibar (cand sunt clocite), tot astfel si gandurile pe care le tinem in noi prind viata si se prefac in fapte". Ce reiese de aici? Ca niciun gand rau nu trebuie pastrat in mintea noastra, caci el nu peste mult timp va abate mintea de la rugaciune.

Nu putem vietui fara ganduri, dar sta in puterea noastra sa gandim duhovniceste sau trupeste. In Pateric se spune ca "Un frate a venit la avva Pimen si i-a spus: "Avva, am multe ganduri rele si ma pun in primejdie“. Batranul l-a scos afara din chilie si i-a spus: "Umfla-ti pieptul si opreste vantul!". Fratele a raspuns: "Nu pot sa fac asta". Atunci batranul i-a zis: "Cum nu poti sa faci asta, nu poti impiedica nici gandurile rele sa navaleasca peste tine. Dar macar tine-le piept". Asadar, nu putem impiedica gandurile sa ne atace, dar putem lupta impotriva lor: sa le intampinam cu dispret si sa nu le punem in lucrare.

Dar eliberarea de gandurile rele nu se poate face prin propriile puteri, ci numai cu ajutorul lui Dumnezeu. Sa-I cerem in rugaciune ca neincetat sa facem voia Sa si sa nu uitam ca in spovedanie este indicat sa-i marturisim duhovnicului si gandurile noastre. Infatisarea gandurilor noastre Domnului prin parintele duhovnicesc, va aduce linistea launtrica. Caci duhovnicul, inzestrat cu intelepciunea cea dupa Dumnezeu, ne va ajuta sa implinim cuvintele rostite de avva Pimen: "Precum o lada plina cu haine, de le va lasa cineva, cu vremea putrezesc, asa si gandurile, de nu le vom face cu trupul, cu vremea se prapadesc si putrezesc".

Adrian Cocosila

Sursa: http://www.crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE