Candela Bisericii arde pentru toţi!



marți, 26 aprilie 2011

INTRE RESPECT SI PRIETENIE

Stimati ascultatori, exista astazi o tendinta a unora dintre parinti sa isi apropie copiii in asa fel incat, zic ei, sa le devina copiii prieteni. Iar pentru asta, ii invata sa le spuna parintilor pe nume. Un lucru total gresit! Stiti ca in Sfanta Scriptura exista porunca: „Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta" (Iesirea 20, 12), porunca pe care Dumnezeu a dat-o fiilor, in legatura cu parintii.
In cazul in care copiii le zic parintilor pe nume - zic parintii ca pentru a si-i apropia pe copii, pentru a-i face sa se simta mai apropiati de parinti - oare cum ar fi trebuit sa formuleze Dumnezeu porunca asta? Cum ar fi putut zice Dumnezeu cand S-ar fi referit la parinti? Cum sa zica? Cinsteste.. pe cine? Pe Mircea si pe Liliana, de pilda?
„Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta" - deci parintii trebuie sa aiba locul lor adevarat in relatie cu copiii. Copiii trebuie sa stie ca au parinti; chiar daca in legatura cu parintii au si o afectiune prieteneasca, totusi trebuie sa stie ca parintii sunt parinti si copiii sunt copii, asa cum trebuie sa stie sotii ca sotul are numarul unu si sotia are numarul doi. Asa a lasat Dumnezeu, nu noi am creat lucrurile acestea!
Odata a venit la noi la manastire un tata tanar cu un copil al lui, de vreo cinci ani. E cam demult treaba asta, traia Parintele Serafim, Dumnezeu sa-l odihneasca. Parintele Serafim nu prea avea priza la lumea asta... si era pe o banca, in curtea manastirii; si copilul zice catre tatal sau: „Nelu, uite ca mai vine un copil!", „Nelu, uite pasarica aceea!", „Nelu, cutare". Nelu, asta.. Nelu, cealalta.. Parintele Serafim, saracul, Dumnezeu sa-l odihneasca, nu s-a prins; si zice: „Are acasa un frate Nelu?" Nu si-a putut inchipui Parintele Serafim ca un copil ii zice tatalui sau pe nume!

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE