Candela Bisericii arde pentru toţi!



marți, 26 aprilie 2011

Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Almas




Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Almas este una dintre icoanele facatoare de minuni din zona Neamtului. Manastirea Almas se afla in comuna Garcina, judetul Neamt, la o distanta de 10-15 kilometri de Piatra Neamt. Din Piatra Neamt se merge pe Drumul National 15C, spre Targu Neamt, pana la Drumul Comunal 146, ce porneste in partea stanga, spre vest, drum ce duce in comuna Garcina.

Aceasta manastire, purtand hramul Duminica Tuturor Sfintilor, este o veche vatra calugareasca, statornicita in tinuturile Neamtului inca din secolul al XV-lea, sub conducerea sihastrului Vasile Almas. Ctitorii acestui asezamant monahal sunt familia Vasile si Maria Almas, ciobani din Tara Hategului.

Manastirea Almas - icoana Sfintei Ana

Ajutat de razesi, Vasile Almas, in anul 1659, construieste un paraclis din lemn, cu hramul Sfantul Nicolae. Locasul cu hramul Sfantul Nicolae a fost recladit din lemn de doamna Ecaterina Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino, in anul 1715. Schitul de calugari a functionat pana in anul 1821, cand a fost pradat de eteristi. Actuala biserica, construita din piatra in anul 1821, este ctitoria familiei logofatului Bals si a primit ca hram Duminica Tuturor Sfintilor.

Icoana Sfintei Ana de la Manastirea Almas

Icoana Sfintei Ana se afla in biserica cea mare a Manastirii Almas, in partea stanga, langa catapeteasma. Pictata de un zugrav anonim, icoana este deosebit de frumoasa, ea pastrand ceva din aerul iconelor de odinioara, icoane pline de duh si de profunzime duhovniceasca.

Manastirea Almas - icoana Sfintei Ana

Printre primele minuni savarsite inaintea icoanei Sfintei Ana de la Manastirea Almas se numara aceea petrecuta in vremea pradarii eteriste a manastirii. Cand eteristii au ajuns in sfanta manastire, ei au vazut ca slujbele nu se oficiau in limba greaca, precum era obiceiul in acea vreme. Suparandu-se, dintr-o mandrie nationala, eteristii greci au vrut sa distruga cele mai de pret obiecte ale bisericii, printre care se afla si sfanta icoana a Sfintei Ana cu Prunca. Se povesteste cum ca nici unul nu a putut sa urneasca sfanta icoana de la locul ei.

Manastirea Almas - icoana Sfintei Ana

Sfanta Ana de la Manastirea Almas a savarsit, pana astazi, nenumarate minuni, dintre care numai o parte au ramas consemnate in istoria manastirii. Toate vindecarile si toate binecuvantarile sunt mari si minunate, insa cele mai impresionante sunt vindecarile de cancer, mentionate de cronica manastirii, nu mai putin de 16 persoane gasindu-se leacul prin rugaciune staruitoare si mijlocirea neintarziata a Sfintei Ana.

Teodor Danalache

Manastirea Almas - icoana Sfintei Ana

Niciun comentariu:

Legaturii Ortodoxe

  1. MITROPOLII, ARHIEPISCOPII, EPISCOPII ROMÂNEŞTI
  2. BISERICI, MĂNĂSTIRI, PAROHII ROMÂNEŞTI
  3. SITE-URI ALE ALTOR BISERICI ORTODOXE
  4. PAGINI PERSONALE
  5. PAGINI DIVERSE
  6. ALTELE